Hallå där! Januari till ära och med alla vita löften som pågår tänkte jag ta tillfället till akt att rekommendera några alkoholfria alternativ. Mycket saker har hänt med vår dryckeskultur de senaste åren och man ska verkligen inte kan sticka under stolen med är att de alkoholfria dryckerna tar en allt större plats på middagsbordet. Här är några som jag tycker förtjänar en stund i rampljuset! 1. Nils Oscar Alkoholfri, Sverige (1909) 15:90:-, 330ml Alkoholfri öl har smakmässigt enligt mig kommit längre än de alkoholfria vin-alternativen. Nils Oscar är en av mina favoritproducenter och här har vi en Pale Ale vilket är lite smakrikare än lager med högre beska och karaktär av knäckebröd och apelsin. 2. GodDryck Ginger Beer, Sverige (19030) 22:90:-, 250ml Ginger beer, översatt ingefärs öl, är ett utomordentligt alkoholfritt alternativ, både till olika variationer av grönsaker men även till fiskrätter. Den kryddiga smaken ger en härlig kontrast. Däremot, se upp med för mycket hetta i maten, såsom chili eller wasabi, då kan det krocka rejält. 3. Saxhyttegubbens Blåbär 100%, Sverige (1964) 72:-, 330ml I en sådan här flaska har du pastöriserad råsaft av 2300st svenska blåbär. Smaken är inte söt men med tydlig blåbärskaraktär och inslag av örter. Om du vill ha ett lyxigare alkoholfritt alternativ till maten kan du byta ut de kraftiga fruktiga rödvinerna mot denna. 4. Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique 2016 Normandie (1957) 43:- Denna godbit produceras av ett familjeföretag som ligger i Frankrikes mecka för cider tillverkning, Normandie. I Normandie gör vi även calvados, en avec gjord på äpplen eller päron, och vissa av träden hos gården är upp till 300år gamla. Det vanligaste är cider producerat på äpplen men här är det 100% päron vilket tydligt känns i smaken. Para den gärna med mat där vi har en svag sötma så som ugnsbakade rotfrukter, Chèvre chaud med honung eller varför inte ärtsoppa? SKÅL!