I gårdagens Nyhetsmorgon var ingen mindre än Stefan Ekengren från Hantverket på besök. Det stod smörrebröd på menyn och han gjorde oss inte besvikna! Sotad och gravad lax med hovmästarsås Råbiff med gruyèrekräm Knaperstekt isterband med rödbeta Samtliga serverades på rågbröd. En bra trio av frukostmackor att starta morgonen med i direktsändning kan jag intyga. Vill ni vet mer om hur Stefan gjorde så hittar ni recepten på Köket.se [caption id="attachment_77824" align="alignnone" width="740"] Smörrebröd á la Stefan Ekenberg[/caption] [caption id="attachment_77825" align="alignnone" width="740"] Stefan Ekengren i egen hög person och Jenny Alvesjö som suktar i bakgrunden. - Nyhetsmorgon[/caption] [caption id="attachment_77826" align="alignnone" width="740"] Här hjälps vi alla åt ;) - Caroline Nester, Studioman - Nyhetsmorgon[/caption] Österrike för hela slanten! Till detta hade jag valt ut två vita viner från Österrike. Tanken var att visa att till isterband och råbiff, som kanske låter mer som rödvinsmat, är det ofta väldigt gott med ett vitt vin med hög syra. Som jag nämner i programmet hände det något 1985 som påverkade Österrikes vinförsäljning enormt. Nämligen Glykolskandalen. Den skulle jag kunna (med glädje:)) dela med mig av mer i framtida inlägg om ni vill, men kort uttryckt var det ett fusk som pågick hos några vinbönder men avslöjades och ledde till totalt plattfall för hela vinlandet Österrike. Detta har rotat sig så hårt i våra minnen att idag, nästan 40år senare, är det fortfarande några som tvekar när man nämner österrikiskt vin. Gör inte det säger jag! På grund av skandalen var man tvungen att höja kraven på kontroller rejält och idag finns det inget annat land i välden som har så bra koll på sina viner som Österrike. Och de kan fortfarande inte på grund av efterdyningarna av skandalen ta betalt så som de bör. Så prisvärt så det skriker om det! Och det gillar man ju. Vin 1: Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2019 119:- Nr 76570 Vin 2: Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 169:- Nr 95427 De två vinerna jag hade med mig var en Grüner Veltliner, landets mest odlade druva som är deras stolthet och i princip bara odlas här i hela världen. Och vin nummer två slår mitt hjärta några slag extra för. En grym producent som i denna flaska har druvan Riesling och är tillfälligt på hyllorna så för er skull hoppas jag att ni får tag på någon flaska innan de sinar. Jameks Riesling kan du även lätt lagra i minst 10år om du är lagd åt det hållet. Vill ni kolla på hela klippet så kikar ni in här :) [caption id="attachment_77828" align="alignnone" width="740"] Sofia och Steffo gillar Österrike ;) - Nyhetsmorgon[/caption] [caption id="attachment_77835" align="alignnone" width="740"] Nyhetsmorgon[/caption] Skål och trevlig helg på er!