Hej, jag tänkte att vi ska prata lite om de olika trenderna som jag tror kommer att växa sig starkare under året och åren som kommer. Vinintresset i Sverige växer med rekordfart. Vi tittar nyfiket på dryckeskulturen i de stora vinländerna kring medelhavet och sakta börjar även vårt dryckesmönster ändras. Det är exempelvis nu ofta mer acceptabelt att öppna en god flaska vin på onsdagen än att bli stupfull till helgen. [caption id="attachment_77413" align="alignnone" width="740"] Ett bättre glas vin[/caption] Så såg det absolut inte ut för ett gäng år sedan. Parallellt med intresset så ökar också kunskapen. Vi vet vilka druvor vi gillar, pluggar appellationer där de växer och vi fotar flitigt de flaskor vi dricker för att lägga in dem i vårt vinbibliotek i mobilappen. Det spännande som tycks hända nu, med vår nya medvetenhet, är insikten om att vi som konsument kan påverka vinet från det att vi står med flaskan i handen. Vi kan först och främst välja om vi ska öppna flaskan nu eller lagra den. Vid lagring får vinet en långsam oxidation och mognar. Låt oss jämföra med äpplen; ett ungt vin kan smaka grönt krispigt, syrligt äpple medan ett moget vin kan ha toner av röda mogna vinteräpplen eller i vissa fall fallfrukt. Mogna viner kan ge fantastiska upplevelser och är ofta väldigt bra att kombinera med mat. Att få tag på ett moget vin idag är dock svårt och därför får vi lagra det hemma istället. Vid lagring är det 4 saker vi bör tänka på. Vinerna ska ligga ned så att korken inte torkar, krymper och släpper in luft. Det ska vara mörkt. Ljus och framförallt solljus kan ge vinerna en skada som heter ”light strike” och ger vinet obehagliga aromer. Temperaturen ska vara jämn, inte bara över dagen utan även över året ska den helst inte variera mer än 5 grader. Fel temperatur kan snabba på mognadsprocessen och vinerna blir obalanserade. Och slutligen ska vinerna ligga stilla, vibrationer skapar energi som även det ger en snabbare obalanserad mognad. När man bestämmer sig för öppna flaskan kan vi även här påverka vinet via serveringen. Serveringstemperatur är spännande att leka med. Olika viner ska serveras vid olika temperatur för den optimala upplevelsen. Exempelvis ska röda viner ofta serveras svalare än vad vi gör idag. Kraftiga röda viner ska serveras vid 16-18 C och lättare rödvin runt 14-16 C. Det ger oss viner som känns mer eleganta och balanserade. De flesta flaskorna håller sig 2-3 veckor om man korkar igen den och ställer den i kylen. Vilket glas jag väljer kan också ge helt olika upplevelser och här kan jag nörda ned mig rejält då det finns olika kupor för olika druvor (vilket vi kan göra i ett annat inlägg tycker jag). Men för att börja någonstans, köp en större kupa, förslagsvis Bourgognekupa, och testa dig fram. Dessa glas passar väldigt bra till fylliga, fatlagrade vita viner såsom vissa Chardonnay men även lättare röda viner på druvan Pinot Noir. [caption id="attachment_77416" align="alignnone" width="740"] En klassisk Bourgognekupa från Riedel[/caption] Jag förstår att flera av saker låter överdrivet och att när ni läser tänker att det bara är proffs som känner skillnad, men nej! Det är så kul så testa hemma och förvånas. Skål!